Wist je dat
Wist je dat
Wat is recht eigenlijk?
Recht is een verzamelnaam voor alle regels die er bestaan. In de regels staat wat je wel en wat je niet mag doen. Soms staat er ook in op welke manier je iets moet doen.
Sommige regels zijn opgeschreven in wetten, maar ook uitspraken van andere – hogere – rechters en regels die zijn vastgelegd in internationale verdragen maken het recht.
Kan ik (juridisch) advies vragen aan de Rechtspraak?
Nee, je kan aan de Rechtspraak geen juridisch advies vragen. Dat komt omdat rechters onpartijdig en onafhankelijk zijn. Wel kun je op deze website veel informatie vinden, zoals over hoe het recht werkt en wat er gebeurt als je naar de rechter moet.
Heb je een algemene vraag?
Bijvoorbeeld over hoe iets werkt in de Rechtspraak, over het werk van de rechter of als je op de website iets leest wat je niet snapt? Bel ons dan gerust:
Telefoon: 088 - 361 61 61
Bereikbaar: maandag t/m donderdag tussen 8.00 en 20.00 uur, vrijdag tussen 8.00 en 17.30 uur
Facebook, Instagram of Twitter
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Wie kunnen je helpen bij een gesprek met de rechter?
Heb je een gesprek met de rechter? Bijvoorbeeld omdat je ouders gaan scheiden of omdat je misschien onder toezicht wordt gesteld? Bij deze organisaties kun je gratis hulp krijgen bij de voorbereiding op het gesprek:
Wanneer zijn er zittingen?
Elke werkdag zijn er zittingen bij de rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. Op feestdagen zijn rechtbanken meestal gesloten. Op rechtspraak.nl staat alle zittingsroosters, waarin staat welke rechtszaken er zijn.
Op www.rechtspraak.nl vind je meer informatie over huisregels, zittingsroosters en ook alle adressen en telefoonnummers. Ook staat daar informatie de leeftijdsgrens die kan gelden. Voor openbare strafzaken moet je bijvoorbeeld minstens 12 jaar zijn.
Wie zitten er allemaal in een rechtszaal tijdens een rechtszaak?
Door al die toga’s zien ze er misschien bijna hetzelfde uit.
Bekijk wie de hoofdrolspelers bij een strafzaak zijn.
Hoe kan ik contact opnemen met de rechtbank?
Op rechtspraak.nl vind je alle contactgegevens van rechtbanken en gerechtshoven van Nederland.
Is cyberpesten strafbaar?
Jazeker, cyberpesten is onder sommige omstandigheden strafbaar. Op onze website lees je hier meer over.
Is levenslang echt levenslang?
In Nederland is levenslang is écht levenslang. Wanneer je een onherroepelijke celstraf hebt gekregen (je hebt geen mogelijkheid tot hoger beroep meer), dan zit je daadwerkelijk tot je dood in de gevangenis.
Soepel straffen
Er wordt in Nederland dus niet zo heel soepel gestraft. Sterker nog: Nederland is het enige Europese land waar levenslang ook daadwerkelijk levenslang is. We straffen wat dat betreft dus strenger dan de landen om ons heen.
Gratie of ontsnappen
Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen: het is mogelijk dat een zaak herzien wordt en het is mogelijk om gratie te krijgen. Dat zijn de enige manieren om onder je straf uit te komen. Behalve dan het graven van een tunnel en ontsnappen, maar dat lukt vrijwel niemand.
Kan Kinderbijslag op mijn eigen rekening gestort worden?
Nee, kinderbijslag is om je ouders te helpen bij de verzorging van jou.
Kan ik ook anoniem chatten met de Rechtspraak?
Helaas is het nog niet mogelijk je vraag via een chat te stellen aan de Rechtspraak. Je kunt wel bellen of je vraag stellen via social media. Je vragen worden vertrouwelijk behandeld.
Telefoon: 088 - 361 61 61
Bereikbaar maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 20.00 uur.
Facebook, Instagram of Twitter
Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.
Kan ik een rechtszaak bijwonen?
Ja hoor, over het algemeen mag je gewoon op de publieke tribune gaan zitten – rechtszaken zijn in principe openbaar. Sommige zaken, zoals jeugdzaken zijn wel achter gesloten deuren. Op onze website kun je er hier meer over lezen.
Je kan ook met je klas naar de rechtbank, maar dan is het wel nodig dat je contact opneemt met de afdeling voorlichting van de rechtbank.