De kantonrechter
Er zijn 3 soorten recht:
- civiel recht
- strafrecht
- bestuursrecht.
Kantonrecht bestaat niet.
Wat doet de kantonrechter?
Maar er zijn wel kantonrechters. Zij werken bij een rechtbank en behandelen daar verschillende soorten zaken. Bijvoorbeeld civiele zaken, waarin burgers, organisaties of bedrijven iets van een ander eisen. De kantonrechter mag zulke zaken alleen behandelen als ze gaan over maximaal 25.000 euro.
Maar ook arbeidszaken, huurzaken en consumentenkredietzaken (over leningen die mensen afsluiten, als tenminste er niet meer dan 40.000 euro is geleend) komen bij de kantonrechter.
Verder behandelt de kantonrechter strafzaken: geen misdrijven, alleen overtredingen. Als je bijvoorbeeld een boete krijgt voor een verkeersovertreding maar niet betaalt. Of als je teveel spijbelt, want leerplichtzaken komen ook voor de kantonrechter.
Geen advocaat nodig bij de kantonrechter
Bij de kantonrechter kunnen mensen zelf voor hun zaak opkomen. Ze hoeven geen advocaat in te schakelen. Aan het einde van de zitting zegt de rechter wanneer de uitspraak (het vonnis) volgt. Tegen de meeste uitspraken van de kantonrechter kunnen mensen in hoger beroep gaan bij een gerechtshof. Als je in hoger beroep gaat, moet je wel een advocaat inschakelen.