De kinderrechter
Voor jongeren van 12 tot 18 jaar bestaat een speciaal soort strafrecht, het jeugdstrafrecht. Strafzaken tegen jongeren worden bijna altijd achter gesloten deuren behandeld. Dat betekent dat er geen publiek bij mag zijn. Alleen in heel bijzondere gevallen mag publiek aanwezig zijn.
Wie zijn er bij een jongerenstrafzaak aanwezig?
Bij strafzaken tegen jongeren zijn de ouders verplicht aanwezig. Vaak is er ook iemand van de jeugdreclassering of de Raad voor de Kinderbescherming. En de jongere heeft altijd een advocaat. Verder mag het slachtoffer of een benadeelde partij de zitting bijwonen.
De gevangenis in?
Jongeren kunnen geen gevangenisstraf krijgen, maar wel jeugddetentie, een leer- of werkstraf en een boete. Ze kunnen geen tbs opgelegd krijgen, maar de rechter kan wel besluiten tot ‘plaatsing in een inrichting voor jeugdigen’ (PIJ). Die PIJ-maatregel wordt wel eens vergeleken met tbs.
Als volwassene gestraft
In heel bijzondere gevallen kan de rechter jongeren van 16 en 17 jaar als volwassenen bestraffen. Dat kan bijvoorbeeld als zij iets heel ergs hebben gedaan, zoals het plegen van een moord. Omgekeerd krijgen jongeren van18 tot 23 jaar soms een jeugdstraf als ze nog niet nadenken als een volwassene zou moeten.
Ook voor problemen thuis
De kinderrechter treedt ook op bij familiezaken. Als er thuis veel problemen zijn, kan hij een kind bijvoorbeeld uit huis plaatsen. Als ouders gaan scheiden en er samen niet uitkomen, bepaalt de kinderrechter bij wie de kinderen gaan wonen.